Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

"Μαυρα σύννεφα" στις σχεσεις Ε.Ε. και Ισραήλ


Η επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ευρώπη αύριο, 25η Αυγούστου, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιείται υπό χειρότερες συνθήκες: η σουηδική Προεδρία της ΕΕ έχει εμπλακεί σε διπλωματική κρίση με το Ισραήλ, μετά τη δημοσίευση,την περασμένη εβδομάδα ένός άρθρου της "Stockholm daily Aftonbladet", κατηγορώντας ισραηλινούς στρατιώτες για την θανάτωση Παλαιστινίων το 1992 για τα όργανά τους. 

Μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών, επισημαίνει η Le Temps της Γενεύη,
"
η υπόθεση έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών - αλλά επίσης και μεταξύ  Ισραήλ και Ευρωπαϊκής Ένωσης".
Η Euobserver.com  συνοψίζει:
"Με τον Ισραηλινό ηγέτη Benjamin Netanyahu να φθάνει στην Ευρώπη την Τρίτη (25 Αυγούστου), για συνομιλίες που επικεντρώνονται στην επέκταση των οικισμών, η προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ Σουηδία έχει εμπλακεί σε διπλωματική κρίση με το Τελ Αβίβ λόγω ενός άρθρου εφημερίδας για ισραηλινούς στρατιώτες οι οποίοι έκαναν  συγκομιδή Παλεστινιακών οργάνων. Ο κ.  Netanyahuτην την κυριακή ζήτησε από τη Σουηδία να καταδικάσει επισήμως την ιστορία, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην κορυφαία σε πωλήσεις στην Σουηδία Aftonbladet daily . Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας κ. Carl Bildt αρνείται να το πράξει: "Ο Bildt έγραψε στο ευρέως-αναγνωσθέν blog του την παρασκευή ότι η αρχή της ελευθερίας της έκφρασης της Χώρας σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να καταδικάσει καμία ιστορία σε εφημερίδα," παραθέτει  το euobserver.com. Τo  site με έδρα τις Βρυξέλλες συνεχίζει να αναφέρει ότι "ο υπουργός οικονομικών του Ισραήλ, Yuval Steinitz, αύξησε τη διπλωματική ένταση λέγοντας για τον κ. Bildt, ο οποίος επρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ στις 10 Σεπτεμβρίου, πως δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος." 

Η Le Temps, από την πλευρά της, αναφέρει  ότι
"
ο υπουργός Εσωτερικών του Εβραϊκού κράτους, Elie Yshaï, επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι δεν θα ανανεώσει τις θεωρήσεις και τις άδειες διαμονής των πολλών Σουηδών δημοσιογράφων που έχουν τις βάσεις τους στο Ισραήλ. Και εάν παραμείνουν, το γραφείο τύπου της κυβέρνησης πρόκειται να παρακρατήσει τα δελτία τύπου που οι ανταποκριτές χρειάζονται για να κυκλοφορουν ελεύθερα στα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ άλλων."
Η Euobserver.com υπενθυμίζει στο αναγνωστικό κοινό της ότι
"η ΕΕ-ισραηλινές σχέσεις είναι σε πτωτική τροχιά από τις αρχές του έτους, κατά την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας όταν σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 Παλαιστίνιοι. Μετά από την επίθεση, οι Βρυξέλλες ανέστειλαν προγραμματισμένη 'αναβάθμιση' των σχέσεων ΕΕ-Ισραήλ και δήλωσαν ότι η κίνηση δεν θα προχωρήσει μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την εβραϊκή επέκταση των οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και να αποδέχτει μία λύση μετακύ των δύο κρατών για την εδώ και δεκαετίες-παλιά σύγκρουση." 

Για την Der Spiegel αυτό είναι "η βαρύτερη διπλωματική κρίση για χρόνια μεταξύ της Σουηδίας και του Ισραήλ". Η γερμανική εβδομαδιαία σκιαγραφεί επίσης το υπόβαθρο για την ισραηλινή άποψη: "Αυτή η κατηγορία της κλοπής οργάνων θυμίζει την μεσαιωνική "συκοφαντικής δυσφήμισης "- τον αντισημιτικό μύθο ότι οι Εβραίοι θανατώναν χριστιανικά παιδιά για να χρησιμοποιήσουν το αίμα τους για τις θρησκευτικές τελετές." 

Ο Eli Barbur, Πολωνο-ισραηλινός δημοσιογράφος και blogger, γράφει στο ιστολόγιό του salon24.pl:
"Στην αντίληψη του Ισραήλ, η Σουηδία με 9 τα εκατομμύρια κατοίκους της, είναι η πιο αντι-ισραηλινή χώρας στην ΕΕ (περίπου 40% των Σουηδών παραδέχονται το αντι - αντισημιτικό του συναισθήματα σε σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης)."
Προβλέπει ότι
"η Σουηδία ως επικεφαλής της ΕΕ κατά τη διάρκεια της προεδρίας της δεν θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί στη Μέση Ανατολή αποτελεσματικά (κάτι το οποίο, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, βλασφημα θέλει να επιτύχει) αν δεν ζητήσει επισήμως συγγνώμη για τις αντισημιτικές γελοιότητες της Aftonbladet. " 

Στην καθημερινή ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, ο πρώην πρέσβης του Ισραήλ στη Σουηδία Zvi Mazel παρατηρεί:
"Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το Ισραήλ έχει δεχθεί επιτθέσεις αδιακρίτως από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ενώ ο ευρωπαϊκός Τύπος νοθεύει συστηματικά πληροφορίες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Ο σουηδικός Τύπος ήταν στην πρώτη γραμμή αυτής της τάσης, καθώς και με το άρθρο που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από την Aftonbladet έχει σαφώς ξεπεράσει τα όρια."

Ο κ. Mazel υπενθυμίζει το προ-ναζιστικό παρελθόν της Aftonbladet και την αντισημιτική κλίση του σουηδικού Τύπου εν γένει: "Περίπου το 80 % των εφημερίδων εκεί, ειδικά οι τέσσερις εθνικές εφημερίδες στη Στοκχόλμη και εκατοντάδες άλλες στην ύπαιθρο, οι οποίες δίνουν τον τόνο στη Σουηδία, συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με το Σοσιαλδημοκρατικό κίνημα και τα συνδικάτα, τα  οποία είναι αντι-Ισραήλινα. Υπάρχει ένα είδος δικτατορίας των Σοσιαλδημοκρατών επί του Τύπου στη Σουηδία (συμπεριλαμβανομένων της Aftonbladet)".
Και καταλήγει: "Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα. Το Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοήσει την επίθεση που προέρχεται από την Ευρώπη, ιδιαίτερα τη Δυτική Ευρώπη και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η δαιμονοποίηση του Ισραήλ είναι μια πραγματική απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη." 


Μια άλλη σημαντική ισραηλινή εφημερίδα, η Haaretz, προσπαθεί να θέσει τα γεγονότα σε άλλο πλαίσιο, αναφέροντας τη Lena Posner, πρόεδρο του Επίσημου Συμβουλίου των εβραϊκών Κοινοτήτων στη Σουηδία, η οποία είπε ότι
"η απαίτηση του Ισραήλ να καταδικάσει η Σουηδία επίσημα το άρθρο που κατηγόρησε τις Ισραήλινες Αμυντικές Δυνάμεις για συγκομιδή Παλαιστινιακών οργάνων, είχε οδηγήσει το όλο ζήτημα σε λάθος δρόμο".
Σύμφωνα με την Posner,
" Κανείς εδώ δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο άρθρο  - το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναιαντισημιτικό και απολύτως αναληθής - όταν αυτό ήταν θαμμένος στην τελευταία σελίδα της Aftonbladet. Αλλά η ισραηλινή απάντηση έβγαλε τον δημοσιογράφο που το έγραψε, τον Daniel Bostrom, στο προσκήνιο και στην καρδιά του σουηδικού mainstream. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι κάνοντας την παράλογη απαίτηση για καταδίκη της κυβέρνησης, η συζήτηση έχει αλλάξει από τον αντισημιτισμό στην ελευθερία του λόγου στη Σουηδία: Αντί να επικεντρώνονται στο να ξεχαστεί η ιστορία, έχουν κάνει μια ελευθερία του λόγου θέμα. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταδικάσει το άρθρο - η ελευθερία του λόγου εδώ είναι ιερό και απαραβίαστο." Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει η αυστριακή daily Die Presse," όταν ήταν το ζήτημα των γελοιογραφιών του Μωάμεθ, η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση της Δανίας ". 

Τέλος, στις στήλες της Aftonbladet, η εκδότης και ιδιοκτήτρια Helle Klein αποφαίνεται ότι οι αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης "κατέρριψαν το ρεκόρ της υπερβολής". Σύμφωνα με την κ. Klein, "η ισραηλινή κυβέρνηση, μια από τις πιο συντηρητικές στην ιστορία της χώρας, πρέπει να ενώσει την κοινή γνώμη γύρω από έναν εξωτερικό εχθρό. Το άρθρο της Aftonbladet έχει μετατραπεί σε ευκαιρία για την ισραηλινή κυβέρνηση να δείξει την αποφασιστικότητά της για την καταπολέμηση του υποτιθέμενου αντισημιτισμού", και προσθέτει ότι "αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει ακόμη και τους πιο ένθερμους φίλους του Ισραήλ". 

                                Πηγή: presseurop                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου