Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Έχετε μήνυμα... και όχι μόνο στον υπολογιστή!



Καθώς εξετάζαμε την αλληλογραφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, η προσοχή μας έπεσε σε ένα γράμμα που έστειλε ένας ταχυδρόμος (που εργάζεται στο Κοινοβούλιο) προς την ξαδέρφη του στη Θεσσαλονίκη, που είναι επίσης ταχυδρόμος. Είχαμε σκοπό να συντάξουμε ειδικό άρθρο για τις εξελίξεις στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών, αλλά αποφασίσαμε να σας παραθέσουμε το γράμμα του ταχυδρόμου που τα λέει όλα...  

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Rue Wiertz
Βρυξέλλες
Βέλγιο
 
Αγαπημένη μου Ειρήνη,
 
Συγνώμη που δεν σου έγραψα τόσο καιρό! Νομίζω ότι τελευταία φορά που μιλήσαμε ήταν στο γάμο του Νεόφυτου και της Όλγας πριν από δύο χρόνια... και, αν δεν κάνω λάθος, ο Νεόφυτος έχει ξαναπαντρευτεί στο μεταξύ! 
 
Σκέφτηκα να σου γράψω τώρα για να σου πω όλες τις εξελίξεις από πρώτο χέρι, μια που είσαι όχι μόνο ξαδέρφη αλλά και συνάδερφος! Υποθέτω ότι έχεις μάθει ότι πολλά πράγματα άλλαξαν στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών από τις 31 Ιανουαρίου....
 
Μη μου πεις ότι δεν έχεις υπόψη σου τι έγινε! Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της απελευθέρωσης των ταχυδρομικών αποστολών -ακόμη και κάτω των 50 γραμμαρίων, όπως είναι τα γράμματα που στέλνουμε στη γιαγιά την Άννα τα Χριστούγεννα ή στα γενέθλια του θείου του Νίκου.
 
Κάποιοι ευρωβουλευτές βέβαια ανησυχούσαν για τις συνέπειες της απελευθέρωσης για τα 5,2 εκατομμύρια (ναι, καλά διάβασες!) των εργαζομένων στα ταχυδρομεία -ευτυχώς που κάποιος μας σκέφτεται και εμάς! Φυσικό είναι να διακυβεύονται πολλά συμφέροντα, μια και πρόκειται για αγορά 88 δισεκατομμυρίων ευρώ! Δε χρειάζεται να σου πω πόσο δουλεύουν οι Ευρωπαίοι ταχυδρόμοι, ξέρεις ήδη ότι όλοι μαζί παραδίδουμε συνολικά 135 δισεκατομμύρια γράμματα το χρόνο!
 
Όσον αφορά τη Γιάννα, την Ελένη και την Εύα που μένουν στα νησιά, μην ανησυχείς: ούτε θα λαμβάνουν στο εξής λιγότερα γράμματα ούτε θα χρεωθούν παραπάνω για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες! Οι ευρωβουλευτές διαβεβαιώνουν ότι η αλληλογραφία θα εξακολουθήσει να παραδίδεται 5 μέρες την εβδομάδα, σε όλη την χώρα και ότι τα γραμματόσημα δεν θα ακριβύνουν. Το είπε ο ίδιος ο Markus Ferber, ο άνθρωπος που συνέταξε τη σχετική έκθεση για το Κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο. "Με τους νέους κανόνες, θα μπορούμε να παραδίνουμε την αλληλογραφία ακόμη και στα απόμακρα μέρη και να είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσει", είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής.
 
Όσο για το μέλλον μας μην ανησυχείς: οι ευρωβουλευτές υπερασπίστηκαν τα δικαιώματά μας· δεν πρόκειται να μείνουμε άνεργοι! Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα παρακολούθησα την Ολομέλεια από το Διαδίκτυο (μέσω του συνδέσμου "EP Live" που υπάρχει στον ιστότοπο του Κοινοβουλίου) και είδα με τα ίδια μου τα μάτια ευρωβουλευτές να τονίζουν τα πλεονεκτήματα της απελευθέρωσης των ταχυδρομικών υπηρεσιών και να λαμβάνουν υπόψη τους τα συμφέροντα των κατοίκων των βουνών ή των απόμερων νησιών.
 
Πότε θα γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει από του χρόνου, αλλά εδώ στο Κοινοβούλιο λένε μέχρι το 2011. Η προθεσμία για το άνοιγμα της αγοράς ορίστηκε τελικά για τις 31 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή δύο χρόνια αργότερα σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν. Τα 12 νέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, καθώς και κράτη μέλη με ιδιαίτερα δύσκολη τοπογραφία, όπως η Ελλάδα, θα έχουν στην διάθεσή τους επιπλέον δύο χρόνια για να προετοιμάσουν το έδαφος (και εμάς!).
 
Η θεία η Ελευθερία που ζει στην Στοκχόλμη και ο παππούς ο Παύλος που είναι στο Μόναχο δεν θα δουν βέβαια διαφορά, καθώς σε πέντε χώρες η απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών είναι ήδη γεγονός...
 
Να μην ξεχάσω να σε ευχαριστήσω για τα ωραία χριστουγεννιάτικα δώρα που μου έστειλες! Το πακέτο έφτασε με κούριερ (ξέρεις ότι τα μεγάλα δέματα μπορούν ήδη να φτάσουν με ιδιωτικές υπηρεσίες, έτσι δεν είναι;)
 
Ελπίζω να λάβεις το γράμμα μου σύντομα και να μου στείλεις γρήγορα τα νέα σου!
 
Πολλά φιλιά,
 
Γιάννης
ο αγαπημένος ξάδερφος και συνάδερφός σου που μάχεται κάθε μέρα με τα γράμματα που φτάνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!
 
ΥΓ: Μην ξεχάσεις να στείλεις κάρτες για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την επόμενη εβδομάδα! 
 

΄Aρθρο πρωτοδημοσιευμένο στις 7 Aπριλίου 2008.

Πηγή: Ευρωπαικό κοινοβούλιο
                                                                                                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου