Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Σύνοδος Ολομέλειας του ΕΚ: Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν τη βραδεία πρόοδο της Τουρκίας



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ


Διεύρυνση − 09-03-2011 - 13:22 

Σύνοδος Ολομέλειας

Το ΕΚ εξέφρασε την ανησυχία του για τη "βραδεία πρόοδο" της Τουρκίας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στο 2010. Στο σχετικό ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε την Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011, υπογραμμίζεται ότι το αδιέξοδο στην επίλυση του Κυπριακού, η έλλειψη διαλόγου μεταξύ των τουρκικών πολιτικών κομμάτων και η υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου και των άλλων βασικών δικαιωμάτων επιβραδύνουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Νεο-οθωμανοί στην Ελλάδα


Ο περίπατος του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στη Βόρειο Ελλάδα κατά την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε πολλά μηνύματα και αξίζει να μελετηθεί με προσοχή. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ και θεωρητικός του Νεο-οθωμανισμού προσπαθεί να εφαρμόσει την ιδεολογία του, την οποία εκφράζει στα βιβλία του, και συνεχίζει μία μακρόχρονη πολιτική της Άγκυρας, που αμφισβητεί τα υπάρχοντα σύνορα της Ελλάδος.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΟΠΤΙΚΗ ή ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ;


Γράφω αυτό το άρθρο έχοντας κατά νου ένα άλλο, πρόσφατο και εξαιρετικά διδακτικό: Πρόκειται για μια ανάλυση του Μάικλ Ρούμπιν, ο οποίος ανήκει στο δυναμικό του ''Αmerican Enterprise Institute''. Τι γράφει και επεξηγεί ο Ρούμπιν; Τα περί Τουρκίας αυτονόητα και πασιφανή, που οι εγχώριοι πολιτικοί φωστήρες μας καμώνονται πως ''δεν βλέπουν''. Ο Αμερικανός αρθρογράφος εξωτερικεύει την βαθιά του δυσπιστία (και προφανώς και συγκεκριμένων πολιτικών ελίτ στις ΗΠΑ) ως προς το που οδηγεί την Τουρκία ο Ερντογάν.


Το «κουστούμι» του Ερντογάν


Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στηρίζονται μεν κατά καιρούς στη ρητορική της καλής θελήσεως, όμως, αληθές είναι ότι πρόκειται για μια διαχρονική βεντέτα, που ξεκινά από το 1071, όταν οι Σελτζούκοι Τούρκοι κέρδισαν στη μάχη του Ματζικέρτ τους Βυζαντινούς. Και έκτοτε έχουν παρεμβληθεί πόλεμοι, σφαγές και γενοκτονίες, που δημιούργησαν αρνητικά στερεότυπα και εχθρότητες, που δεν μπορούν να σβήσουν από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά όταν η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιμένει στην αναθεωρητική της πολιτική όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά στο Αιγαίο και στη Θράκη.


Η Ίμβρος χθες και σήμερα.



Η τριχοτόμηση της Θράκης, επισφραγίστηκε στη Λωζάννη, όπου στις 30 Ιανουαρίου 1923 υπεγράφη (και) η Ελληνοτουρκική σύμβαση και το πρωτόκολλο «περί ανταλλαγής των ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών». Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο του πρωτοκόλλου από 1ης Μαΐου 1923, θα γινόταν υποχρεωτική ανταλλαγή των χριστιανών Τούρκων υπηκόων με τους μουσουλμάνους Ελληνικής υπηκοότητας ενώ εξαιρέθηκαν οι μουσουλμανικές μειονότητες της Θράκης και οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. 

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Επέλαση του μη ένστολου Αττίλα


 Μέσα στον ορυμαγδό των περιφερειακών εξελίξεων που σαρώνουν την περιοχή, ποιος και πόσο θ’ ακούσει την κραυγή των Τ/Κυπρίων, ότι: Με τον επιταχυνόμενο από την Άγκυρα εποικισμό των κατεχομένων Κυπριακών εδαφών, οι ίδιοι έχουν ήδη δημογραφικώς αποβεί καταθλιπτική μειονότητα! Με τους εξ Ανατολίας εμβολίμους ν’ αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία σε απόλυτους αριθμούς. Και την προοπτική του Κυπριακού, να προδιαγράφεται αναποδράστως μοιραιότερη. Καθώς:


Οι αποτυχίες των νεο-οθωμανών


Οι στρατηγικοί σχεδιασμοί του Νταβούτογλου έχουν οδηγήσει την Τουρκία σε μία σειρά αδιέξοδα. Στο εσωτερικό παρατηρούνται αντιδράσεις για τα περιοριστικά μέτρα κατά των ΜΜΕ.Η προσπάθεια επίλυσης του Κουρδικού απέτυχε να πείσει τόσο τους Κούρδους όσο και τους εθνικιστές. Ανάλογα προβλήματα και αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά των θρησκευτικών μειονοτήτων, με πρώτους τους Αλεβίτες. Έτσι, τα περί τουρκικού μοντέλου δημοκρατίας, που συνδυάζει το Ισλάμ, δέχονται σημαντικά πλήγματα. Τα ψηφίσματα από το Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Στο φώς οι μυστικές διαπραγματεύσεις


Απόρρητο έγγραφο με τίτλο "Απεικόνιση των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο" αποκαλύπτει τις τουρκικές απαιτήσεις για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και Καστελόριζο - Οι Ελληνικές θέσεις και τα σοβαρά λάθη της Αθήνας.





Σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο απ'οτι αναγνωρίζει δημοσίως η κυβέρνηση Παπανδρέου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ... ΓΙ ΑΥΤΕΣ "ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ" ΑΚΟΥΡΑΣΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ


Ο κρατικός προϋπολογισμός και τα δάνεια που τους παρέχονται αφειδώς από τις τράπεζες κρατούν στη ζωή τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας, τα οικονομικά των οποίων βυθίζονται στην αδιαφάνεια και μαρτυρούν κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στη δυσκολότερη οικονομική περίοδο για τη χώρα. 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΣΑΜΗΔΕΣ... ΚΡΥΠΤΕΣ ΜΕ ΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ


Οι κακοποιοί τους δολοφονούν στο κέντρο της Αθήνας με τα ΑΚ-47 Καλάσνικοφ και οι Αλβανοί που έχουν μείνει στην "μητέρα πατρίδα", όπως οι εκδιωχθέντες συνεργάτες των Ναζί και των Ιταλών φασιστών από τη Νότιο Ήπειρο, οι Τσάμηδες, προχώρησαν σε επίσημη διακήρυξη της πρόθεσης επιστροφής τους "εν όπλοις" στη Νότιο Ήπειρο και σε κινήσεις δημιουργίας της "Μεγάλης Αλβανίας", ενώ ταυτόχρονα αποθηκεύουν οπλισμό σε κρύπτες στην Δυτική Ελλάδα.  

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ... Ο ΙΣΛΑΜΙΚΟΣ


Το βιβλίο του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και καθηγητή Αχμέτ Νταβούτογλου, Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες. Η επίδραση της ισλαμικής και της δυτικής κοσμοθεωρίας στην πολιτική (Εκδόσεις Ποιότητα 2011) είναι το κοσμοθεωρητικό και φιλοσοφικό θεμέλιο του νέο-Οθωμανισμού και η πνευματική δεξαμενή των νεότουρκων ισλαμιστών ηγετών.


ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ ΜΕΧΡΙ ΝΕΟΤΕΡΑΣ



Στις 24 Φεβρουαρίου η Ε.Ε. ενέκρινε ομοφώνως το κείμενο Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών από ευρωπαϊκές χώρες στην Τουρκία.


Και όμως, μία μόλις ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας, η τουρκική κυβέρνηση διά του υπουργού Εξωτερικών ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν της αρέσει η συμφωνία που μόλις